Organitzar o desorganitzar territorialment el país

22 Desembre 2009

Aquests dies al Parlament el Tripartit té pressa per poder tancar la Llei d’Ordenació Territorial, una llei que s’ha de desplegar gràcies a l’Estatut i que té les vegueries com a màxim exponent. Amb les vegueries es compleix una reivindicació del catalanisme polític, ja que substituirien les imposades províncies espanyoles. No obstant sembla que en aquesta qüestió el Tripartit tampoc va unit.

I és que l’Entesa, que promulgava les vegueries en el pacte de Govern,  no pot arribar a satisfer interessos contraposats en el fons. D’una banda trobem el PSOE metropolità que l’única preocupació és que la Llei d’Ordenació Territorial inclogui el Govern Metropolità (que aglutinaria òrgans metropolitans ja existents), dotant al partit de més poder. A més el PSOE metropolità també nega el dret al Penedès de conformar una vegueria pròpia, malgrat la tradició i la voluntat política del territori i de la majoria de partits, ja que seria una pèrdua de territori amb potencialitats de creixement que podria acabar governat per persones, al seu veure, “non grates”.

La disconformitat del PSOE amb el nou model territorial no és limita en l’àmbit de la regió metropolitana. Arriba fins al Camp de Tarragona i Lleida. A Tarragona, la discussió té dos fronts oberts: d’una banda el nom de la futura vegueria “Camp de Tarragona” i, de l’altra, la capitatlitat de la vegueria en qüestió. Pel que fa al nom, el consistori de Tarragona es nega a que la vegueria s’anomeni Camp de Tarragona, al·legant que a Barcelona, Lleida i Girona se’ls manté el nom respecte les províncies. Pel que fa a la capitalitat, no volen acceptar compartir-la amb Reus, per la pèrdua evident que suposaria per Tarragona doble capitalitat. Aquestes batalletes són el pa de cada dia al Camp.

Pel que fa a ponent, l’alcalde de Lleida Àngel Ros, es nega en rotunditat a que Lleida “perdi” el Pirineu i l’Aran. No vol veure la província escapçada.

Parlant de l’Aran no vol formar part de cap  vegueria, mentre que Governació l’inclou a la de l’Alt Pirineu. Argumenta que el Consell Generau d’Aran actua com a Generalitat a la Vall i, per tant no vol entrar a l’Alt Pirineu.

A la Catalunya Central també hi ha batalletes sobre la capitalitat. Se la disputen entre Vic i Manresa.

Què comportaran les vegueries?

Un desplegament de mínims de la nova organització territorial no comportarà el buidatge de competències de les diputacions provincials. De fet, les diputacions i les províncies seguiran sent l’estructura bàsica de  l’administració de l’estat. Pel que fa a la Generalitat s’estructurarà amb les vegueries i a més aquestes seran circumscripcions a les eleccions al Parlament.

Caldrà veure com es tanca tot plegat (si és que es tanca).  Uns viuen immòbils en la reproducció de les províncies amb el nom de “vegueria”. Altres es barallen per considerar-se sobirans de la seva província. Mentre, el PSOE, intenta colar l’administració metropolitana a mida. Una estructuració territorial que pot acabar amb una major desestructuració si es cedeix en les pressions dels grups de pressió. Però, de totes maneres, ja és el moment de saltar d’una vegada per sempre la divisió provincial.

Anuncis

5 Responses to “Organitzar o desorganitzar territorialment el país”

 1. Xavier Monge Says:

  Doncs força ben fet el resum del panorama. Tot just tinc un article a mitges i la part del resum me la podré estalviar citant el teu article.

  Ja va sent hora de deixar enrere la divisió provincial i organitzar el nostre territori amb criteris racionals…

  • Roger Says:

   Gràcies pel comentari! Cal deixar enrere la divisió povincial i aplicar criteris com bé dius racionals, que implica aplicar criteris nacionals! Però sembla que la província no desapareixarà de l’imaginari col·lectiu sinó es fa des del Congrés dels Diputats, seguint la CE, una província única o es modifica el mapa adaptant-se a les vegueries!


 2. I no podrien deixarquest galimaties en mans de geògrafs qualificats, en comptes de baralalr-se per les engrunes del poder?

  • Roger Says:

   Si totalment d’acord! I és més, no només es cosa de geògrafs sinó que el territori i té molt a dir i si cal fer una vegueria perquè el Penedès se senti a gust en el nou model doncs es fa… I si cal fer doble capitalitat també!

   Bon nadal també!

 3. Ana G Obregón Says:

  La vegueria del penedret no té cap argumentació geogràfica, econòmica o social.

  Només es vol crear en pro d’uns interesos polítics.

  Precisament a la sociovèrgencia (PSCIU) li interesa la vegueria del penedret.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: