13D. Destinació: Estat propi

15 Desembre 2009

Font: Avui.cat

“España hoy es un Estado para todos los españoles; una nación-Estado para gran parte de la población y sólo un Estado y no una nación para minorías importantes deia Juan J. Linz, per tal de definir la idea d’Espanya vinculada sempre a la identitat nacional de la població.

El 13D ha demostrat que aquesta “minoria” “d’espanyols” que no considerem més que un Estat a Espanya és cada cop més àmplia al nostre país i, el que és més important, que cada cop és més transversal (malgrat les divergències que han començat a sorgir al dia després).

Aquests processos sempre corren el risc de ser criticats per les xifres de participació, pel procés electoral… Per sort, el procés electoral ha estat impecable, malgrat que les Coordinadores no disposaven del registre censal.

En relació a la participació ha estat prou bona, si bé s’ha situat per sota de les expectativa de la Coordinadora Nacional. Hi ha municipis en els que més gent ha votat la independència que l’Estatut. Hi ha altres municipis en els que podem observar una participació similar a la d’alguns comicis regulars amb la diferència que en aquests tenien dret a vot qualsevol veí major de 16 anys. A més la participació aquesta és tot un èxit tenint en compte que la Consulta no era vinculant en el sí del nostre ordenament jurídic (l’espanyol) i, a més, no ha estat organitzada amb recursos d’estat (malgrat que la societat civil  hem arribat a nivell d’estat amb qüestions com la seriositat, rigorositat, no arbitrarietat, neutralitat, homogeneïtat entre municipis en els processos, democràtic en els fons i les formes,  amb afany de fomentar la participació…).

Hem vist com en dos mesos ha canviat la situació. Montilla preveia abans del 13S que seria una cas aïllat Arenys de Munt, i la cosa no ha fet més que multiplicar-se per 231, de moment (un gran predictor!). Hem vist un gir de 180 graus en les reaccions del Govern espanyol i Zapatero: de les pressions per tal que la Consulta d’Arenys de Munt no es fes a la passivitat i menyspreu de la segona tongada de consultes, emfatitzant la “inutilitat” que, segons ells, aporten les consultes (mentre defensen el dret a l’autodeterminació del Sàhara). Una cosa que no ha canviat és que, malgrat haver amenaçat en les dues tongades de macromanifestacions, els grups de l’ultradreta espanyola segueixen sense capacitat de mobilització.

En la segona onada de consultes també hem vist que un gran ressò internacional: els mitjans del món s’han desplaçat al nostre país per conèixer el fet català. La BBC,  Corriere della Sera, The New York Times , Al Jazeera (valorant la participació de la comunitat musulmana al Maresme) o Le Monde (amb el famós editorial). A més han visitat diversos municipis europdiputats i observadors internacionals que s’han quedat sorpresos amb tot l’operatiu.

Mentre a Europa i al món veuen quins són els objectius dels catalans que organitzem les consultes a Espanya es limiten a acusar-nos de pressionar al Tribunal Constitucional… Encara no han entès què busquem? Altres segueixen capficats amb un “federalisme” asimètric però obvien que hauria de ser assumit per totes les parts components…

Gràcies a aquestes consultes el moviment independentista català cada cop està més mobilitzat, és més transversal i el fet independentista s’ha aconseguit normalitzar a l’hora que s’ha internacionalitzat.

Anuncis

4 Responses to “13D. Destinació: Estat propi”

 1. Albert Says:

  Un anàlisi perfecte. La llàstima són les discussions del dia següent. No ho espatllem!

  • Roger Says:

   Sí, quina llàstima el 14D! I tu què en penses de la polèmica!
   Creus que Móra entrarà a Reagrupament després d’haver muntat la seva plataforma!

 2. victor Says:

  La consulta ha estat plantejada de manera errònia: només servia per a demostrar el tant per cent de gent que està plenament convençuda de la independència, fent defugir molts catalans que se senten catalanistes i que no es plantegen en cap moment la radicalitat de la independència, convertint-ho la consulta en contraproduent.

  A més a més, no sé si s’obvia o es té en compte, que a qui no li interessi el tema o estigui en contra de la independència, directament no hi anirà, i per tant, s’haurien pogut obtenir uns resultats no tant imaginaris i més d’acord amb la realitat fent una enquesta porta a porta. També s’obvia quasi tota la Barcelona metropolitana, que, casualment, és on hi viu la meitat de Catalunya.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: