No només és qüestió de pressupostos15 Octubre 2009

En aquest país la política del peix al cove ha portat a que els nostres polítics estiguin pendents exclusivament de que el Govern Espanyol complexi la disposició addicional tercera de l’Estatut. Fins i tot es barallen determinant qui defensa de manera més ferma aquesta disposició addicional en la negociació dels pressupostos.

És clar que és irrenunciable el compliment de la disposició addicional tercera de l’Estatut durant els set anys de vigència. L’Estat hauria de reflectir en els seus pressupostos generals una inversió en infraestructures (o rescat de peatges) igual a l’aportació del PIB de Catalunya al PIB del conjunt de l’Estat.

Ara bé, no n’hi ha prou en que les partides (regionalitzables) dels comptes anuals de l’Estat del Ministeri de Foment prevegin invertir un 19,13% del total a Catalunya (encara que, malgrat tot, siguin inferior al pes del PIB català).

Per sortir de la crisi en la que es troben immergides les nostres infraestructures no n’hi ha prou en que es prevegi “pressupostar inversions” sinó que el més important és que s’executin aquestes inversions.

El Ministerio de Fomento quan parla de l’execució d’obra pública realitzada fa referència a les inversions directes del mateix Ministerio. No obstant el gruix del que es pressuposta s’executa a través d’empreses com ADIF o SEITT, que no són transparents en les dades d’execució.

A tall d’exemple, l’Adminitrador de Infraestructuras Ferroviarias (Adif), organisme públic encarregat de les grans obres i el manteniment de la xarxa ferroviària, el 2004 havia d’invertir 3,766 milions d’euros i només en va invertir 2,186 milions. Hi ha una diferència important d‘1,600 milions d’euros (l’any 2004)… Què se’n han fet?

Més preocupant, tal i com explicava el Diari Avui, és el cas de la Sociedad Estatal de Infraestructures de Transporte Terrestre (SEITT). Aquest organisme vehicula una gran part del pressupost de Fomento. Dels 782 milions d’euros que el pressupost de l’any passat destinava a Catalunya, només se n’invertiran 255 abans de final d’any. Es tracta només del 32% dels diners previstos. Blanco no ha canviat la política dels seus antecessors: Álvarez Arza i Ávarez Cascos.

La no-execució de les partides pressupostàries de les empreses que aglutinen la major part de la despesa de Fomento afecta a qüestions tan importants per a la nostra competitivitat com ara la millora de Rodalies (senyalització, execució del perllongament a la T1, duplicacions…) o obres viàries com ara l’autovització de la NII al pas per les comarques gironines (A2-Autovia del nord-est). Paradoxalment els percentatges majors d’execució se’ls emporta la Línia d’Alta Velocitat i el túnel urbà de Barcelona, prioritat de la Generalitat i el Gobierno de España.

El SEITT tenia pel 2009 assignats per a Rodalies 154 milions d’euros del  total de 347 que té fins el 2012. Ara diuen que falta invertir 340 milions, és a dir que aquest any s’han gastat 7 milions dels 154 previstos.

Això és una constant legislatura rere legislatura. Els partits catalans mentre segueixen parlant sobre quan difereixen els pressupostos de l’any vinent respecte a la disposició tercera de l’Estatut. Totalment legítim, però no efectiu.

Si l’Estat executés tot el que promou podríem sortir d’aquest punt crític de col·lapse. Però és més agraïda la feina de tirar-se els plats per damunt de forma fàcil, que no pas controlar l’execució de despesa per part de cada organisme i demanar retiment de comptes al Govern Espanyol.

O podríem buscar solucions per atacar el problema de fons (burocràcia llunyana amb manca d’incentius per a executar obra pública a Catalunya llevat, és clar, de la LAV). Es podrien fer servir noves formes d’empresa pública com consorcis Generalitat Estat per executar obra pública a Catalunya, o directament que l’obra pública de Fomento fos executada per GISA, evitant incoherències d’aquest tipus.

Cal buscar una solució a un problema evient però que, sembla ser, que no està en l’agenda dels nostres polítics.

Anuncis

5 Responses to “No només és qüestió de pressupostos

”

 1. Albert Says:

  És un fet que es va repetint un any rere un altre. El menyspreu que senten tant el PP com el PSOE vers allò firmat que afecta a Catalunya és immens, i té tics d’anti-democràtic.
  Molt bo el bloc! Molts ànims!

  • Roger Says:

   Sí, però el que és pitjor és que els partits catalans s’ho miren amb perplexitat i no fan res per arreglar-ho… Tirant els plats l’un per damunt de l’altre ja els està bé i, per tant, estem bloquejats. Ni cap a la independència per manca de voluntat política ni cap a la millora de les nostres infraestructures i, per tant la nostra economia perquè no és la seva prioritat defensar els interessos de Catalunya i els PPCC…
   En fi, et linko expucaire al meu bloc! També m’agrada el teu, m’hi passo de tan en tan!

 2. Albert Says:

  Moltes gràcies pel link! I gran feina a la PUC, tant per la tasca del dia a dia com per tots els elements 2.0 que hi esteu incorporant!

  • Roger Says:

   Deixa’m temps per millorar-la! Espero per nadal fer-li una reforma de dalt a baix i no limtar-la tan sols a bloc. Primer però vull experimentar amb el bloc que estàs llegint que vull treure’l de WordPress.com i passar-lo a servidor propi mitjançant WordPress.org.
   Espero que així guanyi flexibilitat com també vull fer amb la web de la PUC. I a més a la web de la PUC li vull fer un rentat de cara a nivell de disseny corporatiu! 😉


 3. […] Un projecte més fruit de la improvisació i la voluntat que té Foment amb fer les coses mal fetes amb el vist-i-plau de la Generalitat…  Ah, i amb un termini de finalització: principis de 2011! Apostem que s’acabarà amb retard? Penseu que és el SEITT… […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: