Interactivament espanyola

7 Octubre 2009

Ahir el diari Avui publicava un estudi elaborat per l’observatori Media.cat en que es deixava pales que els Telenotícies de TV3 tenien un marc referencial eminentment hispanocèntric. No és cap novetat d’uns anys ençà que la funció de la televisió nacional de Catalunya sigui transmetre una visió autonomista del nostre país. Ja en parlava el 2008 del canvi de visió de TV3 arran la lectura del llibre “TV3 a traïció” que busca arraconar els Països Catalans a canvi de bombardejar-nos amb notícies de l’Estat espanyol. Aquest canal fins i tot ha arribat a espanyolitzar el topònim de la capital de les Illes tal i com parlava ara fa tres mesos en un post.

Però creieu haver-ho vist tot? Doncs no! Ara resulta que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) també té com a referència el Facebook.es, el Facebook en espanyol! Jo no sé si algú de vosaltres ha entrar mai a Facebook, posant com a adreça http://www.facebook.es, però pel que es veu els mitjans públics catalans accedeixen a la xarxa social a través del portal espanyol de la xarxa social.

Picture 3

Resulta que en un post del bloc de la CCMA Interactiva.cat, “Troba’ns fàcilment a Facebook” (data del 29/07/2009), parlen del nou servei de Facebook que permet als clients de la xarxa social escollir un nom d’usuari. Com ho explicaven?

Fins ara les adreces de les planes interiors de Facebook tenien una estructura similar a aquesta:

http://www.facebook.es/people/Nom-de-l’usuari /1107617823

Ara, aquest usuari pot reservar una adreça personal amb aquest format:

http://www.facebook.es/Nom-de-l’usuari

La meva pregunta és, quina necessitat tenen de dirigir als lectors del bloc cap al Facebook en espanyol (si a més la versió en català és totalment “normal”)? No els demano que dirigeixin els seus lectors cap al Facebook.cat, que diuen que està en construcció. El més lògic i neutral és enviar als lectors cap a Facebook.com i, en funció de la llengua del navegador d’internet, els dirigiria cap a Facebook en català, anglès, espanyol o alguna de les més de cinquanta llengües que hem anat traduint els clients de la xarxa social.

Vegeu la diferència entre Facebook.es i Facebook.com:

Si veieu igual les dues pàgines, i voleu contribuir a millorar la salut de la nostra llengua a Internet, teniu un problema: el vostre navegador d’Internet està configurat en llengua espanyola. Si voleu revertir la situació seguiu aquestes instruccions.

Anuncis

2 Responses to “Interactivament espanyola”


 1. Per favor! Quins exemples més rebuscats!
  TV3 es absolutament independent del Govern i els partits del tripartit son els primers a queixar-se!!
  Hola? Recordo polémica de Saura per la cobertura del desalotjament de la UB o de Montilla per la seva imitació???

  • Roger Says:

   Jo no considero independent un mitjà que quan diu Govern es referix al de ZP. Quan diu País de vegades es dubta a quin fa referència. Qualifica al Govern Espanyol de central, pel que es dedueix que centra alguna cosa de la seva vida… Que quan parla de Policia Nacional no parla dels Mossos sinó de l’espanyola. Que quan parla de les línies de Rodalies no diu R+ el número sinó C (de cercanías)+ el número.
   Que només diu País Valencià en la previsió meteorològica. Que les Illes, el País Valencià i la Catalunya Nord són més obviats que territoris sense cap vinculació amb el nostre país…Una televisió en que la Franja no existeix…
   Una televisió on es diu Palma de Mallorca per Palma o los Ángeles (en espanyol) enlloc de los Angeles (es pronuncia igual en català que anglès) i així ho diu el llibre d’estil de TV3.

   En fi que cadascú pot tenir la visió que cregui convenient d’aquest canal (Nacional o autonòmic)… Jo crec que ha fet feina per la normalització de la llengua i l’imaginari col·lectiu català. Però ara per guanyar audiència i, potser, complir amb directius de partit, està fent un gir cap a l’espanyolització que no l’està portant cap enlloc! Ja no és la 1a ni la 2a, sinó la 3a del país!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: