Assegurant-se el futur

20 Agost 2009

Quan Barack Obama entrava a la Casa Blanca es marcava com a objectiu que els lobbies no l’interferissin a l’hora de prendre decisions i, per tant, no interferissin en les polítiques públiques.

Els lobbies i segueixen estant. No han marxat. I ara estan més actius que mai per evitar la reforma del Health Care als EUA.

Aquests dies he pogut copsar insitu tot el que comporta el sistema  sanitari nord-americà basat en les asseguradores privades i que he estudiat profundament a que he estudiat a les classes d’Economia del Sector Públic i Polítiques Públiques (vegin post del Sistema Sanitari des EUA).

healthcare

D’una banda he escollit una Spin Class de “Current Events” en la qual estem comparant els diversos sistemes sanitaris a nivell global amb el dels EUA. És més que colpidor el testimoni de la professora, d’origen nigerià, que ha perdut fa tot just dues setmanes la seva cosina per no poder-se permetre un tractament de càncer  de 8000  (tenia assegurança amb copagament).

D’altra banda també he anat seguint la CNN en la qual fan diversos programes especials en relació al Health Care, el hot topic dels EUA aquests dies. En aquests programes es parla de les conseqüències que pot produir l’esperada reforma.

També he pogut veure pels carrers la importància que té el sector de les asseguradores als EUA. De fet el Subway va ple de publicitat de les diverses empreses que venen la seva com la millor assegurança.

Estic arribant a la conclusió que un Sistema Nacional de Salut com el que tenim a la major part dels països d’Europa és impossible d’implantar en una societat en la qual la intervenció de l’estat, per minsa que sigui i malgrat que sigui per corregir les errades de mercat, és qualificada de “socialista”.

El que és evident és que l’Estat ha d’intervenir ja en el mercat de les asseguradores. Cal posar condicions per tal d’estandaritzar condicions entre companyies, cal arribar a un llindar de prestacions irrenunciables per un país desenvolupat,  evitar contractes abusius i grans coopagaments, frenar la indústria farmacèutica de les “wonder drugs”, frenar les denegacions sistemàtiques de tractaments  i impulsar els genèrics, convertir l’assegurança en obligatòria per l’empresari i evitar que les companyies excloguin a clients per raó de malaltia, edat o antecedents.

Un sistema d’asseguradores regulat per l’Estat seria millor del que hi ha actualment, segur! Els Republicans amb la seva “propaganda” sacsegen l’Amèrica “inculta” (la major part) amb arguments com el que augmentaran les esperes o no es tindrà capacitat d’elecció de facultatiu o hospital (com si el sistema actual de Helth Care permetés escollir hospital sinó té conveni amb l’aseguradora…).

Els Republicans i els lobbies són els grans enemics d’Obamma a la reforma i a això s’hi ha sumat alguns mitjans de comunicació que prefereixen unir-se al lobby de les asseguradores.

Ja sigui amb una mínima regulació del Health Care o sense, el que aquest debat deixa en evidència és que la societat nord-americana és, en major part, ignorant. I això deu interessar a la classe política, sinó no es podrien manipular.

Baixar del núvol del somni Americà i passejar-se per Europa podria ser un bon fàrmac per curar a la societat nord-americana de la ceguesa que té. No hi ha millor remei que aquest, perquè les asseguradores només cerquen “assegurar-se” el negoci i així ja ho tenen bé.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: