Més enllà de Palma

27 Juliol 2009

Picture 4

La Balanguera fila, fila,
la Balanguera filarà *

Els espanyols segueixen filant a la televisió “nacional” de Catalunya. Mònica Terribas, directora de TV3, deia el passat febrer que era “inadmissible” dir “Flics” per “Flix” i que “això va fer encendre totes les alarmes” després de rebre material extern amb aquest mal ús de la toponímia.

El mal ús de la toponímia no es limita només a la producció aliena. En un producte com el Telenotícies, eix vertebrador i puntal de la programació es pot escoltar sovint a periodistes que fan ús constant i repetit el topònim Palma de Mallorca per designar la capital de les Illes enlloc de fer ús de l’oficial des del 1998 i tradicional: Palma. Els llibres d’estil de TV3 i el portal Ésadir.cat (portal lingüístic de la CCMA) citen:

No farem servir la forma Palma de Mallorca.

I la pregunta seria: un professional que treballa a TV3 no hauria de mostrar un mínim respecte per la llengua catalana tenint en compte que TV3 va ser creada especialment per a la promoció de la cultura i de la llengua catalana? I els Servei d’Assessorament Lingüístic no pot fer res més que demanar als periodistes que consultin l’Ésadir…? No existeix el concepte sanció per motius de mal ús de la llengua?

Doncs resulta que molts professionals només veuen la llengua com una eina, un vehicle i com més “xava” millor. La qualitat no és important, el que preocupa és assemblar-se al que fan els veïns, al que fa la competència. Perquè dir Palma si també hi ha les Palmes de Gran Canària?  Com que el marc referencial és Espanya, encara confondríem a l’audiència.

Durant els darrers dies fins i tot en els Telenotícies s’ha anomenat Tribunal Superior de Justícia de València a propòsit del Cas Gürtel… Una ciutat té Tribunal Superior de Justícia o es volia evitar fer servir “País Valencià”? H

*La Blalanguera és l’adaptació d’un poema de Joan Alcover amb música d’Amadeu Vives i, des del 1996, és l’himne oficial de Mallorca des que el Consell Insular el va adoptar.

Anuncis

One Response to “Més enllà de Palma”


  1. […] Aquest canal fins i tot ha arribat a espanyolitzar el topònim de la capital de les Illes tal i com parlava ara fa tres mesos en un […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: