La gestió del litoral en entredit

23 Juliol 2009

Reportatge per Presè

A la comarca el Maresme el  Ministerio espanyol de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino té una funció bàsica: la gestió del litoral. Encara no entenc com manté aquesta funció si és la Generalitat, segons l’article 149 de l’Estatut, l’administració competent en la gestió del litoral. El cas però és que, cada any, i especialment a l’estiu, el Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino té feina a la comarca del Maresme.

La comarca del Maresme té unes platges envejables i que, a més, són motor principal de la seva economia. El Ministerio, amb el vist-i-plau dels ajuntaments, comença cada any una “campanya” de regeneració de la platja. Per exemple a Cabrera de Mar, Vilassar de Mar i Premià de Mar el cost de la regeneració del litoral puja aquest any a 2,7 milions d’euros (en tot el Maresme la despesa pujarà als 6 milions d’euros).

No hi ha prou sorra?

Aquest és l’argument per regenerar cada any el nostre litoral, la quantitat de sorra! Però la sorra hi és… La sorra ha estat erosionada degut a diversos factors com ara la construcció de ports esportius, dics de protecció, rieres que cada vegada porten menys sediments degut a les canalitzacions, erosió del fons marí per a la regeneració de platges.

Solucions populistes

La ciutadania demana platges amples (hi ha per tant demanada especulativa per part de la societat)  i els polítics volen oferir platges amples…  Cal sorra, una sorra que desapareix del litoral per a la mala gestió del litoral. Solució: regeneració forçada. Per això Ajuntaments com el del Masnou demanen cada any regeneracions de platja. Volen sortir del pas a cada temporada de bany sense posar fil a l’agulla al problema. No es pensa en una solució sostenible i es cau en els interessos de les empreses regeneradores que amb els grans vaixells i canonades no fan més que agreujar la situació (trencament de les barreres litorals…).

Mala gestió del litoral, “peix que es mossega la cua”

La regeneració del litoral no només altera el que seria “el cicle de la sorra” amb els conseqüents problemes sinó que també perjudica de forma molt greu el litoral. El passeig marítim que travessa el Maresme, les dutxes i mobiliari, la passeres i mobiliari s’ubiquen a llocs susceptibles a ser engolits per la mar. I com poden veure millor una platja verge que no una platja així.

I tot això en temporada alta… Quan n’aprendrem? La pèrdua de pèrdua de milions de metres cúbics no és casual!

Reportatge per Presè

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: