Convit a treballar en xarxa

17 Juliol 2009

Aquesta setmana s’ha celebrat a Girona el Congrés Convit (Primer Congrés de serveis lingüístics de territoris de parla catalana) a l’Auditori del Palau de Congressos de Girona.

Aquest Congrés ha aplegat a serveis lingüístics i professionals de la llengua d’arreu dels Països Catalans. Alguns, com els molts del País Valencià, han superat barreres físiques i també polítiques per assistir a aquest Congrés. El Congrés Convit ha tingut una durada de dos dies i ha girat a l’entorn de dos eixos temàtics.

El dijous dia 16 de juliol s’ha focalitzat en  l’aplicació de les TIC als serveis lingüístics. Divendres s’ha parlat de l’acollida lingüística i la gestió d’aquest acolliment.

En aquest post em centro amb el primer dia, el dia dedicat a les TIC aplicades als serveis lingüístics.

El Congrés s’ha obert amb una brillant exposició de Genís Roca que ha explicat el paper que juguen les TIC i l’internet 2.0 en la societat actual. Ja no és suficient en dominar un paquet informàtic que et proporciona unes eines de treball més o menys estables. Cal anar més enllà i cal estar presents a les xarxes socials. Després de tants canvis cal tenir una mentalitat oberta, cal fer un viatge per totes i cada una de les etapes que ens proposin les TIC. Cal estar a les xarxes socials perquè marquen el món d’avui porten competitivitat.

Abans era important el hardware, el maquinari. Ara molts s’han quedat encallats en el programari… Però no, allò que important és la xarxa.

Precisament aquesta conferència ha estat encertada, sobretot pel target de públic, els serveis lingüístics, que no acostumen a apostar per les TIC.

Com a contraposició a la por a les tecnologies per part dels Serveis Lingüístics  s’han explicat experiències TIC d’alguns serveis lingüístics.

La Maria Jesús Ferres (cap del Gabinet de Coordinació del Comissionat per a Universitats i Recerca) ha assegurat que un professional de la llengua ha d’ultilitzar les TIC a l’aula, al backoffice per a gestionar l’aula, en la interacció amb els seus col·legues i en la recerca de recursos. Això crec que és extrapolable a qualsevol docent.

La Marta Estella (vicedirectora del Servei de Llengües de la UAB) ens ha sorprès amb un lúcid repàs a la política 2.0 de la seva universitat i, més concretament, de l’aposta que en fet per les TIC des dels seus serveis lingüístics. Des de la UAB s’ha intentat millorar la fluïdesa en la comunicació interna mitjançant una xarxa de blocs. També en aquest sentit s’ha millorat la interacció interna mitjançant comentaris… D’altra banda mitjançant l’aprofitament de les eines 2.0 la UAB ha aconseguit optimitzar el compartiment i cerca d’informació (des d’eines pròpies com la UABTube fins l’Slideshare). Mitjançant altres eines com ara el Twitter o el Facebook la UAB també ha pogut aproximar-se i rebre inputs de fora de la Universitat (Marta Estella ha mostrat un “reply” d’un Tweet que li vaig enviar felicitant-la per la conferència de l’Isidor Marí i m’ha citat al mig de la sala…).

Espero que gràcies a aquesta Jornada els serveis lingüístics es tornin una mica més 2.0. És important per a trencar les barreres imposades… Per ser més eficients.

La qüestió no és què fan a cada servei lingüístic. La qüestió és que ara e poden treballar compartint informació, cooperant…

“Hostings vingueren que de casa ens tragueren” era el títol de la conferència de Genís Roca. Internet és una realitat i és on hi ha la lliure circulació de persones. Cal estar-hi! Un 25% “empenyem” perquè ja que estem connectat amb orientació professional i equipament avançat? A què esperen doncs els serveis lingüístics en sortir “de casa”?

Posts relacionats:

Seguiment de #convit per la xarxa TWITTER

3 Responses to “Convit a treballar en xarxa”

  1. Joan Solé Camardons Says:

    Gràcies pel teu resum del la primera jornada!

    Un breu comentari positiu: Estic d’acord amb tu i amb en Genís Roca, ara no es tracta de parlar de maquinari, ni de maquinari, ni tampoc de web 2.0. ni de xarxes! Sinó que cal interactuar i fer xarxa de serveis lingüístics.

    Pensem-hi! Com podem fer xarxa (de serveis lingüístics)? Potser d’entrada, reunint i enllaçant tots els assistents al Congrés?

    Salut!

    • Roger Says:

      Tens raó Joan però el “problema” és que segurament molts assistents no tindran ni Facebook, ni bloc ni Twitter pel que és una mica complicat fer-ho! De fet si t’hi fixes són ben pocs els assitents que tenen Twitter i han actualitzat durant el Congrés.
      Com a idea el proper Congrés es podria dedicar a també a fer una mena de tallers en internet 2.0 i xarxes socials per tal d’aglutinar després als assistents!

  2. Marta Says:

    Estic d’acord amb la necessitat de connectar-nos tots els serveis lingüístics i gent interessada en aquestes qüestions. Bona idea el taller que proposes de 2.0 i xarxes socials per a aglutinar els assistents.


Deixa un comentari