Finançament o pantalons baixats?

14 Juliol 2009

pants down

To swallow one's pride

Ja tenim “nou” finançament… Bé, no sé perquè dic “nou” perquè és el mateix que el desembre va presentar l’exvicepresident econòmic espanyol Pedro Solbes…

Un dels aspectes positius del “nou” model és que s’actualitzarà de forma anual, fet que aportarà dinamisme al model d’acord amb el que contempla l’article 208 de l’Estatut.

El segon aspecte positiu és que l’Estat amplia la partida pressupostària destinada a les CCAA. Però l’Estat segueix quedant-se amb el 50% de la despesa pública que no dóna a les comunitats, malgrat que disposi de Ministeris absents de competències…

No obstant aquest fiançament té molts més aspectes negatius.

En primer lloc vulnera el principi de bilateralitat en la negociació entre l’estat i la Generalitat recollit a l’article 210.1 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya (retallat, per cert), ja que la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals Estat – Generalitat hi ha dit ben poc i si que s’ha tingut en compte les més de 100 reunions de Salgado amb els presidents de les CCAA de forma simultània.

El model malauradament consolida la dependència econòmica del Govern espanyol i s’allunya dels qui defensaven “el federalisme fiscal” (cada vegada menys, per cert…). I per suposat és antagònic al “concert econòmic”.

No cobreix NI el dèficit públic que pateix la Generalitat: el 2008 va ser de 4800 milions d’euros (diferència entre els ingressos  i les despeses).

A més de NO reconèixer l’esforç fiscal de Catalunya el model segueix portant efectes discriminatoris per a Catalunya respecte a altres comunitats, pel que vulnera l’article 204.6 de l’Estatut i el 138.2 de la Constitució. S’obvien variables com ara el major cost de la vida, la immigració, l’esforç fiscal… que beneficiarien a Catalunya i als Països Catalans. En canvi n’incorpora d’altres com ara la dispersió, la insularitat o l’envelliment que, a priori, no beneficien als Països Catalans.

Aquests  famosos 3.855 milions euros (previstos pel 2012, 4t any d’aplicació!) no estan assegurats per la vicepresidenta econòmica Salgado. Són previsions de la Generalitat supeditades a la recaptació i a altres variables. De fet els 11.000 milions d’euros promesos per a les CCAA l’any 2012 no figuren a la proposta del Ministerio de Economía y Hacienda Només consten les aportacions de 2009 (menys de 5.500 milions d’euros) i 2010 (una mica mes de 6.000 milions d’euros).

A més molts dels punts pactats no estan inclosos en el model, pel que caldrà que que s’incloguin anualment en els Pressupostos Generals de l’Estat depenent de la voluntat política del Govern espanyol o de la correlació de forces a les Corts Generals.

Per últim se’ns enganya assegurant-nos que estarem per sobre de la mitjana estatal per habitant (diuen que passarem d’estar al 93% al 105%, mentre que la mitjana és 100%). Se’ns parla d’un finançament NO homogeneïtzat amb les partides per a competències com Mossos i serveis penitenciaris incloses, mentre que altres comunitats no tenen aquestes competències i, per  tant, NO han de fer front a aquestes despreses (pel que com a màxim -basant-se en el model harmonitzat- s’arribaria a la posició 97 al 2012, amb la mitjana espanyola als 100).

Per últim s’obvia la ORDINALITAT. La ordinalitat garanteix que al final del repartiment Catalunya ha d’estar en el tercer lloc, tercer lloc que té abans de fer l'”esforç fiscal”. Per tant NO només és tracte de “superar” la mitjana (que com es demostra en el paràgraf anterior tampoc se supera).

Se’ns ha escapat el tren del concert econòmic des de fa temps quan  el Govern espanyol va decidir tancar l’aixeta després de l’assoliment d’aquest concert per part de Navarra i Euskadi… I el pitjor és que hi haurà els qui encara el seguiran defensant el concert després d’haver donat un sí en aquest model (antagònic).

I els que no hi han donat potser en uns mesos acaben pactant els Pressupostos Generals de l’Estat de l’any vinent…

En fi, país de venuts. País del “peix al cove”. País del conformisme el el millor d’allò dolent. I ens ho mereixem, per acceptar un Estatut retallat, que ho deixa tot a favor d’interpretacions restrictives, que ens nega el dret a recaptar i administrar els nostres impostos, de tenir una Agència Tributària com cal…

De nou ens hem tornat a baixar els pantalons i restem a l’espera de la deliberació del Constitucional! Quan ens quedarem sense res?

Proposta íntegra del Govern espanyol

Nota de premsa del MEyH

Declaració institucional del President

Nota del PSOE-PSC

Nota d’ERC

Nota d’ICV-EUiA

Nota de CiU

Nota del PP-PPC

Nota de C’s

Nota de Sobirania i Progrés

Anuncis

One Response to “Finançament o pantalons baixats?”


  1. […] El proper 13 de desembre col·laboraré en la Consulta de Sant Pol de Mar. A tot Catalunya més de 700.000 catalans (uns 100.000 d’origen immigrant) podran expressar de forma lliure i democràtica quin és el futur que desitgen pel nostre país. Al mateix dia, el Govern  i el PSOE en pes estaran inaugurant el primer tram de la L9 a Santa Coloma de Gramenet mentre s’empesquen les cabòries per acabar-la sencera, tenint en compte com estan les finances de la Generalitat. […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: