Plan E, foment al malbaratament públic

6 Juliol 2009

plaebcn

El Govern espanyol ha presentat el Plan E, Plan de Fomento a la Economía y al Empleo com a gran mesura contra la crisi. Aquest Pla inclou el Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL) que ha consistit en 8.ooo milions d’euros d’ajudes als ajuntaments espanyols, que, de fet, doblen de la partida pressupostària  ordinària que el Govern espanyol atorga als municipis. L’objectiu segons el Ministerio de Economía espanyol és incentivar la creació de llocs de treball d’una manera ràpida mitjançant petits projectes d’obra pública, uns 30.000 en total. De fet els projectes presentats s’havien d’executar en  4 mesos, fins el maig.

Aquest Pla, que vol ser el paradigma de la visió kenyesana de l’estat , ha comportat que només dos dels vuit cents quaranta-vuit municipis catalans s’hagin quedat sense ajudes. No obstant aquest Pla ha servit de molt poca cosa.

En primer lloc només el 80% del pressupost del Pla ha anat destinat a les obres promogudes pels consistoris. El 20% restant ha anat a parar a despeses inherents a  la publicitat i difusió (obligada pel propi pla com les tanques de promoció de 1500 euros cada un) i les adjudicacions (despesa improductiva).

En segon lloc els llocs de treball no han estat els que el Pla estimava i, a més, han costat car. S’han creat  400.000 llocs de treball (160.00 segons els experts), pel que cada lloc de treball ha costat als contribuents 50.000 euros (recordem que a més han estat temporals!).

Per si no n’hi hagués prou, cal veure com alguns ajuntaments han gestionat la despesa: arreglar voreres recentment aixecades, canviar estàtues de lloc, posar passos de vianants elevats… En definitiva obra pública que no porta cap mena de valor afegit ni llocs de treball posteriors.

A més aquest tipus d’obra pública no porta a la creació de gaires llocs de treball indirectes, degut a la simplicitat que tenen moltes de les obres adjudicades.

Tampoc no ha significat un canvi en el model productiu de l’economia espanyola, en definitiva ha estat promocionar la continuïtat del model de la construcció mentre que obvia sectors com les infraestructures, les energies renovables o el tractament d’aigües residuals.

I per si fos poc ZAPATERO AMENAÇA amb un segon Pla E per Ajuntaments…

Atenent a criteris de bona gestió pública no seria millor fer la despesa en obres que aporten un valor afegit a l’economia un cop executades i que a més comporten la creació de llocs de treball indirectes…? Feina n’hi ha… Corredor del mediterrani, tercer túnel de Rodalia per a Barcelona…  No interessa! El Govern espanyol preferix dotar de capacitat de despesa a uns governs municipals que feia anys que la seva arca pública anava malament, però que no tenien cap mena de projecte en coherència. Cap mena de projecte amb coherència igual que el Ministerio de Economía espanyol i, per extensió el Gobierno de España.

Anuncis

5 Responses to “Plan E, foment al malbaratament públic”

  1. Xavier Says:

    Només amb el que costen els cartellots aquests que han posat a tots els pobles ja n’hi hauria per fer un segon PlanE. Quin malbaratament de recursos!!!


  2. […] Barcelona està en obres durant l’estiu i aquestes obres van molt més enllà de l’inútil Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL). Durant aquest estiu es fan obres a la xarxa ferroviària de Barcelona que serviran per tal […]


  3. […] Novembre 2009 per Roger Un dels 53 projectes del Fons Estatal d’Inversió Local és el “Millores de la mobilitat en els barris de Dalt la Vila i Can Solei”. Font: […]


  4. […] està en obres durant l’estiu i aquestes obres van molt més enllà de l’inútil Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL). Durant aquest estiu es fan obres a la xarxa ferroviària de Barcelona que serviran per tal […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: