La LEC que neix coixa

2 Juliol 2009

lec

El passat dimecres 14 de juny es va aprovar la LEC, la Llei de l’Educació de Catalunya. La primera Llei d’Educació pròpia del país, impulsada pel Pacte per l’Educació (amb una diferència considerable de suport entre el Pacte i la LEC).

Més autonomia pels centres, flexibilització dels currículums, impuls de l’escola com a element vertebrador de la cohesió nacional, la creació de l’Administració educativa de Catalunya, zones educatives que no afavoreixin la concentració de nouvinguts en determinats centres, incentius al professorat per a la millora de l’ensenyament, professionalització dels equips directius, inversió en educació d’acord mitjana de la UE… són alguns dels aspectes positius que val la pena destacar de la nova Llei.

En aquest sentit també és curiós com la Llei inaplica el “Decretazo ZP” de la tercera hora d’espanyol a les escoles gràcies a la superioritat normativa que dóna l’article 110 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya en relació a les matèries sobre les quals la Generalitat té competència exclusiva.

No obstant és una Llei que cedeix a les pressions del lobby de l’escola concertada. No em sembla malament en cap cas la integració de l’escola concertada a l’Adminstració Educativa de Catalunya, en tant que és sostinguda en fons públics, però el problema és que a la LEC s’obvien les condicions que ha d’acatar la concertada.

No es parla de les quotes que es paguen avui a les concertades malgrat fer les mateixes hores que el sistema públic, per tant trobem el risc que la concertada segueixi amb barreres d’entrada.

Es parla en la disposició addicional dotzena de les retribució del personal de la concertada. S’equipara, injustament, al sou del personal de la pública però aquest personal no passa cap mena de contractació objectiva i tampoc se’ls demana cap requisit lingüístic (ambigüitat de l’article 14.1), al contrari dels seus col·legues de la pública que han de concórrer a concurs i acreditar nivell de català per accedir a un plaça.

Tampoc es parla de penalitzar als centres concertats que segregen per sexe l’alumnat. Ni de la necessitat que la concertada, en tant que finançada amb fons públics, seigui laica.

Tampoc es garanteix el batxillerat nocturn…

És un Llei que neix coixa per la pública. No vull negar la realitat: els centres privats sostinguts amb fons públics i són i fan la seva funció social tot absorbint un 40% dels estudiants catalans. Ara bé, el problema és que la LEC no acaba de regular ni posar condicions a la concertada, i la concertada ha demostrat que ella sola es regula com es regula… Vegin-la avui!

Anuncis

One Response to “La LEC que neix coixa”


  1. Una llei q té el vistitblau de CIU no podia ser gaire bona… dubto que cap dirigent del aprtit hagi trepitjat mai una escola pública!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: