Innovar en política en temps d’abstenció

15 Juny 2009

Les noves eines de comunicació són més necessàries que mai en uns temps de desafecció envers la política i amb un alt índex d’abstencionisme electoral. En la 2a Penedesfera, en la taula “Com les noves eines de comunicació estan transformant la política actual” moderada per Gemma Urgell el President Ernest Benach, Izaskun Bilbao (Eurodiputada i expresidenta del Parlament Basc-“Eusko Legebiltzarra”), Héctor Pérez (Partido de Internet), Genís Roca (arqueòleg i expert en xarxes socials i internet) i Max Vives-Fierro i Planas (Director de la Fundació Catalunya-Europa) van parlar dels canvis que experimentava la política actual gràcies a les eines 2.0.

La innovació en política és una necessitat si volem avançar cap a una major implicació dels ciutadans. El canvi no és opcional, s’ha de fer, és obligatori. La manera de fer dels polítics tramet valors i confiança.

Segons Izaskun Bilbao el segle XXI la democràcia ha de ser sinònim de transparència, participació, deliberació.  Per aquest motiu el Parlament Basc ha promogut un canvi de cultura coorporativa. El ciutadà ha d’estar en el primer pla. Les persones han de ser, de manera organitzada, font de coneixement i millora de l’eficiència política.

S’ha d’obrir la política mitjançant canals de participació. S’ha de fer en el món real i però també en el món virtual. Des de les invitacions als plens d’empreses, ciutadans i associacions fins a la participació activa a les eines 2.0.

El Parlament d’Euskadi es basa segons Bilbao amb la  E-Democràcia. Cal assegurar que tota la informació estigui a disposició dels ciutadans en temps real i de forma proactiva (com fer arribar la informació que a la gent li interessa de manera senzilla) mitjançant el butlletí ZABALIK, desglossat per àrees d’interès amb 2500 subscriptors actius.  També s’impulsa la participació mitjançant fòrums (Parte Hartu “Participa amb mi”).. L’agenda interactiva també és important per acostar la feina de l’Eusko Legebiltzarra: mitjançant l’agenda es pot accedir a les comissions, a resums de les comissions…

Com a resultat la Cambra Basca ha visit multiplicar per 100 el trànsit a la web.

Per últim segons Bilbao és necessari fer la política d’una altra manera: cal humanitzar-la, escoltar als ciutadans, apropar-s’hi, corresponsabilitzar-los en les decisions, compartir, arriscar. Una xifra, un 20% de les peticions dels ciutadans bascos a través del Parte Hartu s’han transformat en iniciatives parlamentaries.

Les eines 2.0, la xarxa no són la solució de tots els problemes estructurals que té la participació política. No obstant poden ajudar a acostar la política als ciutadans, ja que se’ls busca on són, a la xarxa.

Com va assegurar el President Benach, no és tant important la Black Berry sinó les persones que convencen a persones.


Anuncis

2 Responses to “Innovar en política en temps d’abstenció”


 1. Hola Roger,

  Molt bon resum. El principal objectiu de les Jornades és que fossin útils i el teu post així ho demostra.

  Gràcies per participar-hi!

  • Roger Says:

   Gràcies a tu i a tots per organitzar unes Jornades tan interessants. Va ser un plaer poder escoltar a experts de tan nivell al llarg de les Jornades.
   Si em permets una crítica a l’article, hauria d’haver emfatitzat més la bona organització de la Jornada.
   Un plaer haver-hi estat Daniel i felicitats de nou!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: