Participació a les festes, però no de fireta

17 Mai 2009

La trobada i l’atmosfera que entre tots fem possible ens permet aplegar-nos i reforçar el sentiment més badaloní, des de la identitat de cadascun dels 34 barris que componen Badalona.

Aquestes són les paraules de l’alcalde de Badalona, Jordi Serra (PSC-PSOE), en el programa de promoció de les Festes de Maig.

cartell festes de maigPassen les Festes de Maig, unes festes amb un regust especial ja que l’any vinent Badalona ostentarà la capitalitat de la Cultura Catalana. Les Festes de Maig però sempre han tingut un feedback per part dels ciutadans de Badalona que mai ha estat respost per part de l’Ajuntament.
Un dels elements més simbòlics de les festes és el mocador. Després de critiques en el seus inicis -quan es distribuïa de forma gratuïta- l’Ajuntament ha anat escoltant les crítiques i finalment s’ha consolidat un model de mocador solidari que s’ha de pagar un preu simbòlic. La participació dels ciutadans, i la societat civil en general, està limitada però a fets molts puntuals i insignificants.

Crec que s’han d’aprofitar els propers mesos per configurar uns mecanismes de participació de la societat civil en l’elaboració del programa. No es tracta d’oferir a la ciutat un menú ja confeccionat, sinó que la ciutat hauria de poder configurar aquest menú.

El que s’ha aconseguit en el sector amb més o menys èxit a la Coordinadora d’Entitats Badalonines de Cultura tradicional i Popular s’hauria d’estendre a la resta de la societat civil amb una Comissió de Festes.
Esquerra, que té la Regidoria de Cultura i Patrimoni a Badalona, treballa a nivell nacional amb un model assembleari amb la seva militància. I en canvi a Badalona és incapaç de fer més “popular” la organització de les festes…

Només seria qüestió que les entitats i els ciutadans, en tant que usuaris finals de la festa, fessin les seves aportacions per millorar l’eficiència de tots i cada un dels actes. Problemes com actes paral·lels que se solapen, actes en espais inadequats com el concert de Manel, actes programats a dies il·lògics o una sortida de la Cursa Popular totalment desorganitzada es podrien solucionar. I és que recordem que els ciutadans, la societat civil, el poble, som els usuaris finals d’aquestes festes populars…

L’Ajuntament hauria de perdre la por… Al capdavall també hi ha una Festa Major Alternativa, coordinada a través d’una xarxa participativa d’entitats. I se’n surten prou bé!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: