Per la LUC i el 6.4, som-hi!

28 Abril 2009

Eduard, Pau i jo!

Eduard Herrmann, Pau Xifra i Roger Melcior

La unió fa la força. I és que la unió aquest dissabte de les associacions d’estudiants majoritàries del país (SEPC, FNEC i Estudiants en Acció) a Girona enmarc de la jornada “Present i futur del català a la universitat” impulsada per la Plataforma Universitària pel Català ha fet revifar el debat sobre el desplegament de l’article 6.4 de la Llei d’Universitats de Catalunya.

La presentació d’un manifest unitari i consensuat que ha deixat de banda les divergències existents entre sindicats (opinió sobre l’EEES, sobre el model d’universitat, sobre el model de país…). Aquesta unió  ha estat clau per aconseguir que la Comissionada d’Universitats i Recreca es comprometi a tirar endavant amb urgència un Decret de Govern que desplegui d’una vegada per totes l’article 6.4 de la LUC, en que es garanteix un coneixement suficient de català per a tot el professorat de nova contractació fix. Amb aquest compromís per part de la Comissionada Blanca Palmada els estudiants podrem gaudir d’uns drets lingüístics, existents fins ara i reconeguts per l’Estatut d’Autonomia, la Llei 1/1998 de 7 de gener de Política Lingüística i la LUC.

En aquest sentit val la pena recordar que hi ha un acord de Rectors de les Universitats del juny passat enmarc del Consell Interuniversitari de Catalunya que no compleixen la majoria d’universitats. Palmada però entén que hi ha voluntat per part dels Governs de les Universitats i també per part dels estudiants, pel que es veu reforçada per garantir, per Decret, un coneixement de català suficient al nou PDI fix tal i com preveu la LUC.

Des de la PUC varem aprofitar la jornada de dissabte per presentar el manifest i la campanya Estudiantspelcatalà.cat. Al llarg de la tarda hi va haver temps també per escoltar a Miquel Strubell fent una contextualitzant la situació de la llengua catalana i enunciant que la UE es farà càrrec de la despesa que suposen els cursos de català per a estudiants Erasmus. Posteriorment el Pau Xifra, l’Eduard Herrmann i jo mateix varem presentar la campanya i el manifest d’Estudiantspelcatalà.cat. El Pau es va encarregar de contextualitzar la campanya, la PUC i les tasques que portem a terme des de la creació al 2005 de l’entitat. Per la seva banda l’Eduard va fer èmfasi en la situació del català a les universitats, mitjançant les dades obtingudes per la PUC a través d’entrevistes als serveis lingüístics de cada universitat. Tot seguit, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, la FNEC i Estudiants en Acció van parlar sobre la política lingüística a favor del català portada a moltes facultats del país. Abans de la pausa va ser el torn dels serveis lingüístics universitaris. Els membres dels serveis de la UdG (Maria Jesús Ferrés), de la UAB (Marta Estella), de la URV (Jordi de Bofarull) i de la UB (Conxa Planas) a més d’un representant de la UPF (Pere Torra) van parlar sobre les experiències, les taques i la manera de treballar dels serveis lingüístics.

Després de la pausa, el torn de paraula passava de la universitat a la societat. Una societat civil també es mobilitzava pel manifest i allà van exposar els motius i també van fer referència a què feien per la llengua aquestes entitats.

Molt interessant fou també la següent taula rodona: la necessitat d’una regulació jurídica. Allà varem analitzar amb els especialistes Jordi Matas (impulsor del compliment de l’article 6.4 de la LUC en el seu període com a rector de la UB) i Santiago Castellà (vicrector de la URV) la viabilitat i l’adaptació en l’ordenament jurídic de l’exigència d’un nivell de català al professorat fix. Tal i com ha defensat sempre la Comissionada i la PUC és viable i està recollit per llei. Per tant és el govern qui ara ha de complir l’imperatiu legal d’una llei com la d’universitats.

Finalment varem comptar amb la brillant intervenció del senyor Josep Maria Terricabras. Va fer una reflexió “quin professor voldrà venir a les universitats dels nostre país si els tracten com a ineptes lingüístics”. “Com és que a un bon professor no se li pot exigir català, però si castellà…? És que els bons professors neixen amb el castellà après”. Interessant també la reflexió en relació a la llei 1/1998 de 7 de gener “Això és una llei o una homilia? Com una llei no pot preveure sancions!”.

El moment més esperat, el més emotiu, fons sens dubte el lliurement del manifest a la Comissionada per part de Pau Xifra. Un moment ple de simbolisme, però també amb uns resultats molt fructífers de cara al futur del català a les universitats. Palmada es compromet a tirar endavant un decret que desplegui l’article 6.4 de la LUC, ja que es veu reforçada per la mobilització estudiantil. A més anuncia que els estudiants tindrem les portes obertes a la planificació lingüística del CUR. El paquet d’inversions del CUR en matèria de llengües doncs, podrà ser debatut entre tècnics, polítics i estudiants (destinataris finals del paquet).

Espero que aquest sigui el principi del final d’una etapa fosca del català a la universitat. M’agradaria que aquest fos l’últim trimestre en el que em trobo professors a la UPF que no m’entenen del tot bé quan parlo (i el problema no és que parli ràpid, sinó que parlo amb la llengua del meu país, paradoxalment al meu país). Em temo que no serà així! Les dinàmiques costen de canviar, però sens dubte és un pas endavant. Amb l’acreditació de català no n’hi ha prou, ara falten incentius per fer donar el pas al català al PDI!


Anuncis

2 Responses to “Per la LUC i el 6.4, som-hi!”


  1. […] Roger Melcior – “Per la LUC i el 6.4, som-hi!” […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: