Projecte “El català, següent llengua oficial a la UE”

17 Abril 2009

Avui he assistit a la conferència “El català, següent llengua oficial a la UE”. Miquel Català i Coït, exestudiant de la UPC, va voler fer alguna cosa per tal que el català fos oficial a la UE.

Va decidir fer un calc de la web del Parlament Europeu, però en català. Ha estat un èxit de visites, de fet ha assolit unes 659.806 visites el mes de novembre de 2008.

Tot el contingut de la web, ha estat traduït i revisar i el Parlament Europeu s’ha compromès a mantenir la pàgina web.

Miquel Català considera que ja s’ha socialitzat el debat de la oficialitat del català a Europa.

Avui es presenta la nova pàgina http://www.oficialitat.cat, una nova web per reclamar la oficialitat del català mitjançant la xarxa.

Maria Badia, eurocandidata del PSC i membre de la Comissió de Cultura del Parlament assegura que ha treballat per la oficialitat del català tot creant complicitats amb altres nacions sense estat.

Per la seva banda, Raül Romeva, eurodiputat de ICV ha assegurat que la iniciativa “és el que feia falta”. “No és un problema tècnic, és un problema polític, només polític”.  El gran enemic que tenim -del català- no és Brussel·les, és Madrid. Si el Govern espanyol ho hagués demanat a l’hora de la negociació del tractat constitucional ara no hi seria aquest problema. Només farem Europa, si som capaços de fer-la amb la nostra llengua”. La tenacitat, en rigor, és la millor eina per recollir fruits del que s’ha anat sembrant.

Segons Tremosa, candidat de CiU avui és un dia de reconeixement a la tasca d’un home sol que ha aconseguit posar el català al debat de les institucions europees. El fet de que no sigui oficial el català a la UE, és una victòria pòstuma de Franco. Assegura que ell és candidat per resoldre aquest tema. “S’ha de fer feina, però el botó el té Madrid”. També crtitica el fet que el català no sigui oficial a la Franja, d’on és ell. Anirà a Europa a denunciar això. “L’Espanya democràtica és un exemple glamuròs de poc respecte al plurilingüisme, tal i com passa a la Franja.

Segons Jordi Porta el català té dos reptes importants: s’ha de promoure en els Països Catalans, tenir un reconeixent. Cal aconseguir que les llengües cooficials amb més parlants que la llengua menys parlada de la UE, siguin sistemàticament oficials.


Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: