TV3: ni aquí ni a Brussel·les

7 Març 2009

No és estrany que TV3 NO hagi obert els Telenotícies del passat 7 de març amb la manifestació multitudinària dels “10mil” a Brussel·les.

Cal remuntar-nos a la manifestació de l’1 de desembre de l’any passat, per veure la negativa del PSOE a donar veu a qualsevol mobilització de la societat civil que promogués finalitats no afines als seus interessos. De fet cal recordar que aquell 1 de desembre en que més d’un milió de persones varem proclamar al carrer el dret a decidir en tant que a nació va quedar en un segon terme a TV3, per tal de cobrir un atemptat d’ETA (ocorregut al País Basc).

Si ens remuntem a l’any anterior, l’1 de febrer, TV3 també va intentar amagar una manifestació multitudinària de la societat civil en contra de les retallades a l’Estatut aprovat pel Parlament de Catalunya.

Això contrasta en tot cas amb la cobertura que fa TV3 d’actes de “molta rellevància”. Podríem destacar la sobrecobertura de successos com ara l’accident d’Spanair a Madrid-Barajas (Espanya) però em centraré amb la cobertura de manifestacions i actes organitzats per la societat civil.

S’ha donat cobertura a moltes manifestacions com ara les de la lluita contra Bolònia que no han mobilitzat a quantitativament a tants ciutadans i de grups que no tenen un suport majoritari de la població com ara les mini-manifestacions de Ciudadanos i el PP contra la immersió lingüística a les escoles del país… En el seu dia també es va donar una cobertura sobredimensionada a la manifestació contra la guerra de l’Iraq a Barcelona, amb retransmissió en directe, connexions, helicòpter de seguiment i grues per poder captar imatges de la “marea humana”.

La manifestació dels 10mil representava a una part molt important de la població, ja que suma majoria al Parlament del nostre país, i a més a més tenia el valor afegit d’haver mobilitzat a ciutadans de tot el país a 1500 km de casa. Per si no ni hagués prou la mobilització també va aglutinar població del País Valencià, les Illes, la Catalunya Nord i l’Alguer així com també d’altres nacions sense estat de la UE.

TV3 a la manifestació

De fet TV3 a la manifestació estava fent estimacions d’assistència de 1800 persones (!!!), xifra totalment inventada tenint en compte que amb el xàrter i els autocars mobilitzats aquesta xifra se superava amb escreix. A més TV3 NO va cobrir la totalitat de la manifestació, només va estar present amb l’inici i la clausura i en tot cas sense fer ús de cap recurs extraordinari: van enviar tant sols el corresponsal a Brussel·les Carles Prats (una ENG). TV3 seguint el seu afany manipulador tampoc va fer el seguiment de cap dels autocars que va arribar des de Catalunya, no van copsar l’ambient als vols i als aeroports, tampoc sobre les concentracions casuals i espontànies de catalans pel centre de la Capital de la UE…

Pel que fa a la cobertura de la resta de mitjans de comunicació no va ser en cap cas extraordinària. Dels mitjans d’àmbit nacional, considero que ni Vilaweb, ni l’Avui ni el Punt han fet una cobertura tant exhaustiva de la manifestació com si que la varen fer en el període de preparació, fet que a ajudat a la mobilització ciutadana amb major mesura.

En tot cas durant la marxa hi va haver mitjans que van sorprendre per la cobertura donada a l’acte, malgrat a priori tenir una ideologia “adversa”. Un d’ells va ser Canal 9, canal manipulat políticament però que va donar una cobertura major que TV3 durant la manifestació –com a mínim l’equip ENG va estar durant la totalitat de la marxa-. Destaca també la COMRÀDIO, ràdio de la Diputació de Barcelona que va donar cobertura completa de la marxa, va realitzar entrevistes.

La conclusió veient l’actuació de la televisió “nacional” de Catalunya que TV3 intenta amagar tot el que té a veure amb un projecte polític diferent al del PSOE (diferent a l’espanyol per tant). Hi ha però un condicionant que determina el grau de manipulació d’aquesta televisió: la distància. Quan hi ha una mobilització al nostre país el canal amb l’únic element que pot jugar és amb la cesura (dir xifres de participants a la baixa, esbiaixar les imatges…) per no donar la paraula a moltes de les persones que treballem amb projectes polítics diferents als del PSOE… Quan major és la distància més capaç es veu TV3 de manipular, tapar i fins i tot obviar la iniciativa, com en aquest cas.

Una llàstima doncs que en un moment històric com aquest, els suposats “nostres” hagin passat d’aquesta manera i hagin fer el que han pogut i més per censurar complint escrupolosament les ordres de partit. Mai més encertat, un crit de guerra que dèiem al llarg de la manifestació “On és TV3?”.

La manifestacióó vista per TV3

El contrapunt: premsa Belga

Lalibre.be – Les Catalans manifestent pour l’indépendance

DH.be – Les Catalans manifestent à Bruxelles pour l’indépendance


Anuncis

One Response to “TV3: ni aquí ni a Brussel·les”

 1. Carles Says:

  Hola Roger,

  Voldria fer-te alguna reflexió i alguna correcció, si em permets. Abans que em tiris la cavalleria per sobre només diré que penso que és d’allò més lícit i democràticament molt sa generar un debat sobre els mitjans de comunicació. Tots, tant públics com privats. Però especialment els públics, que els paguem tots. És normal que la cobertura o el tractament informatiu d’un esdeveniment no generi mai la unanimitat. Malament aniríem si fóssim una societat monolítica i de pensament únic.

  Ara bé, el que no em sembla correcte són les interpretacions malintencionades o les mentides. Per què ho dic? M’explico. Pots considerar que TV3 hauria d’haver fet el seguiment dels autocars o enviar un equip especial per donar suport al corresponsal. És ben lògic pensar-ho. Hauria estat d’allò més justificat tenint en compte l’èxit de la manifestació. Ara bé, el que no es pot dir és que s’inventessin xifres, no es cobrís tot l’acte o fins i tot que la cobertura de Canal 9 fos més àmplia.

  Les xifres que es van anar donant tant a TV3 com al 324 eren les que donava la mateixa organització i la policia.

  Pel que fa a la a l’afirmació que “TV3 NO va cobrir la totalitat de la manifestació, només va estar present amb l’inici i la clausura” és rotundament fals. Dels mitjans àudio-visuals presents va un ser dels pocs a fer tot el recorregut. I si l’equip va marxar a quarts de dues pitant sense quedar-se als parlaments va ser perquè va ser de les poques teles a emetre una peça (i no unes simples imatges amb veu del presentador) a l’informatiu del migdia i no esperar al vespre com altres… És cert que no es van enviar unitats especials des de Barcelona i es podria haver fet, però l’equip desplaçat va anar de la Gare du Nord a la Gare du Midi.

  És més, si durant uns minuts a poc de començar la manifestació el redactor va marxar deixant-hi el càmera va ser precisament per anar a enviar les imatges perquè fossin emeses pel 324 abans i tot del Telenotícies. La televisió no pot fer com la ràdio que emet des d’un telèfon mòbil. Pocs minuts després, l’equip al complet va continuar fins a la Gare du Nord.

  No entenc com pots arribar a afirmar que Canal 9 “va donar una cobertura major que TV3 durant la manifestació”. T’ho creus realment? És rotundament fals. A una hora de l’inici de la manifestació a Barcelona ja hi havia imatges del seguici que s’estaven emeten pel 324. Durant tot el dia el 324 va emetre les imatges i les declaracions. El Telenotícies migdia i el Telenotícies vespre van emetre dos vídeos. A Canal 9 no va donar ni la meitat del que va emetre TV3. És més, quan dius que COMRÀDIO”va realitzar entrevistes” vols insinuar que TV3 no en va fer? A qui vols enganyar?

  Per què enlloc d’atacar tant TV3 no busques els mitjans que van informar de la manifestació per agència o simplement d’oïdes? N’hi ha més d’un. Els grans absents no va ser precisament TV3 sinó d’altres mitjans.

  Per cert què vols dir quan dius “dir xifres de participants a la baixa, esbiaixar les imatges…” De què parles?

  Una cosa és no estar d’acord amb una cobertura informativa i demanar més mitjans, i l’altra, faltar a la veritat.

  Podem estar d’acord que TV3 hauria pogut obrir amb la manifestació. Però recordaràs que va anar de segon tema quan tot just feia pocs minuts que s’havia acabat la manifestació. És això silenciar, censurar, esbiaixar…?

  Per cert, que és ben trist constatar com molts manifestants cridaven contra TV3 perquè el Josep Cuní no havia entrevistat l’Enric Canela. Va canviar de data l’entrevista sí, però es va fer i el mateix Cuní va acabar fent una crida a la participació:

  http://www.tv3.cat/videos/1061359/Preparant-la-Marxa-dels-10000-a-Brusselles

  I per si la “censura” fos poca, el va entrevistar el dilluns després:

  És ben trist que per aconseguir la independència hi ha qui enlloc de sumar només pensi en dividir, atacar i destruir. Només serem un estat lliure quan realment ho vulgui una majoria de catalans. Per això caldrà convèncer. I convèncer passa per utilitzar els mitjans de comunicació, per seduir la població, no per insultar.

  No t’avorreixo més. Només volia cridar l’atenció sobre alguns punts que em semblen importants. A la vegada, vull felicitar-te pel teu bloc. Penso que és molt sa discutir constructivament i posar en qüestió les coses. Els mitjans públics els primers.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: