Nou curs: aules de segregació

30 Setembre 2008

Comença el nou curs a totes les escoles del país. Jo també començo el curs i alhora inicio de nou la “temporada” del bloc.

Aquest curs acadèmic comença amb novetats a les escoles catalanes. I no parlo pas dels tradicionals barracons. Parlo d’una nova fòrmula creada pel Departament d’Educació per tal de marginar els nousvinguts. Són les aules de “benvinguda”, prova pilot a Vic i Reus aquest curs.

Durant el període de matriculació ordinària, l’alumnat nouvingut d’aquestes ciutats podria haver començat el curs en un CEIP convencional? Però no! El Departament d’Educació els ha derivat als espais de benvinguda educativa. Un entorn únic per a la integració: són alumnes de diferents nacionalitats concentrats en el mateix espai per un període de temps indeterminat.

Aquests espais estan en un principi destinats a l’adaptació de l’alumnat nouvingut. El Govern no ha fixat un temps d’estància en aquestes aules. Per adaptar-se a què? Si és per adaptar-se a la llengua els infants es passaran allà períodes de temps llarg, i els que els costi més quedaran mancats d’autoestima en veure que no poden sortir del “guetto” proposat pel senyor Maragall.

Si fins ara al país estava que per aprendre una llengua la clau era la immersió, la integració i la cohesió social, aquestes aules no van en contra d’aquests prinicipis fonamentals?

Si estem parlant que els alumnes estan allà per adaptar-se a la nova llengua, com és que no hi aniran benvinguts espanyols? O és que un nen de Madrid té una capacitat sobrenatural d’entendre el català, mentre que un nen de l’Equador no la té? O és que com sempre el govern té por del que pugui dir de les polítiques que emprèn el Mundo o l’ABC?

No obstant aquesta nova política educativa té una causa més profunda. No és fruit de la casualitat. Aquestes “maragallades” s’han fet a zones amb alta concentració d’immigrants els centres docents públics. Les deficiències educatives detecades aquestes centres -i les pertinents queixes del pares dels alumnes- s’han volgut apaivgar per la via d’amagar el problema, de tapar-lo.

No és més eficient socialment, o si més no ètic, dotar de més recursos per a la integració als centres públics i obligar als centres concertats -finançats amb fons públics- a acollir un percentatge d’immigrants?

Anuncis

One Response to “Nou curs: aules de segregació”

  1. Xavier Says:

    El que han de fer és potenciar les aules d’acollida i donar més recurssos als centres amb més immigrants. Però clar, els nostres recurssos se’n van a Extremadura perquè alumnes i professors puguin tenir portàtils gratis.

    T’enllaço al bloc!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: