Les obres d’art sacre del museu de Lleida cap a l’Aragó?

1 Agost 2008

Hi ha coses que serien impensables en un país normal… però a Espanya semblen normals i tot…!

De fet seria avui molt il·lògic que des d’Egipte es reclamés a França, al Regne Unit o als EEUU el retorn de grans obres que avui es troben els seus museus, malgrat que haguessin estat “robades” per les potències en el seus temps.

Sembla però del tot lògic i evident que avui la Diputació General d’Aragó (Gobierno de Aragón) estigui reclamant unes obres d’art religiós que van ser comprades per la Generalitat contemporània a diverses entitats eglesiàstiques o bé van ser recopilades pel bisbat de Lleida a finals del segle XIX acabant així amb la dispersió en mans privades que existia fins llavors.

“Heraldo de Aragón”.15 de febrer de 1997

“les religioses santjoanistes de Sigena havien venut el patrimoni legalment, a proposta d’elles i amb el vist-i-plau del Vaticà directament a la Generalitat de Catalunya al 1983 i 1992″.

Les obres foren guardades pel Bisbat de Lleida, sense problema fins que l’any 1993 el Museu va organitzar una exposició anomenada “Pulschara” que incorporava un catàleg indicador de la procedència de cada peça. “Gràcies” a aquell catàleg, l’any 1993, el Govern d’Aragó va descobrir que hi havia peces del seu àmbit adminsitratiu: la Franja de Ponent. L’any 1993 la Franja pertanyia, seguint tota lògica, al Bisbat de Lleida encara. Entre el 17 de setembre de 1995 i el 15 de juny de 1998, i degut a la Ilerdensis et Barbastrensis de finum mutatione, més de cent parròquies de la Franja van haver de passar en mans del bisbat de Barbastre-Montsó. Aquest bisbat era de nova creació i va ser creat per ordre pontificia per mitjà d’una sol·licitud de l’assamblea episcopal espanyola.

L’objectiu d’aquest bisbat no era cap més de segregar la Franja del bisbat de Lleida per tal de poder aconseguir les obres que els aragonesos consideren que els pertànyen. Avui intenten aconsguir-ho alegant dos grans motius:

  • Que aquestes eren autòctones de la CCAA d’Aragó.
  • Per tal de donar suport a l’argumentació anterior afegeixen que pertanyen a un altre bisbat. Creat només a pròposit i amb la finalitat de poder recuperar les “seves” obres.

Resulta si més no paradoxal que es reclamin unes obres per les quals en el seu moment van acceptar uns diners per part d’algunes ordres religioses de la Franja. I a sobre les reclamen obviant que Lleida és qui les ha restaurat, conservat, catalogat… i que gràcies a la catalogació i promoció de les obres ells se’n han adonat d’on provenien!

No em posaré ara a discutir si és legítim i ètic que la Generalitat compri obres de fora del seu territori per tal d’exposar-les al museu de Lleida… Tampoc no discutiré si és bona la idea de recopilar obres com es va fer al segle XIX i recopilar-les juntes i centralitzadament a un Museu.  El que queda clar però és que molts aragonesos viuen immensos a la mentida de que les obres van ser robades per la “Generalidad Catalana!” i pel bisbat de Lleida. I jo em pregunto a qui pot haver robat les obres el bisbat de Lleida? Quan les va “robar” existia el bisbat de Montsó? La resposta és NO. Però aquestes agrumentcions han estat pronunciades pel propi president Marcel·lí Iglesias, recordem de la Franja de Ponent (franja oriental per ells!).

És en aquests casos quan els catalans hauriem de treure el nostre tiquet de compra o factura. Em temo però que aquest no exitirà, puix que va ser una compra il·legal malgrat que consentida…

més informació a: http://www.franjadeponent.net/bisbat_franja05.htm

Anuncis

One Response to “Les obres d’art sacre del museu de Lleida cap a l’Aragó?”

  1. solrac Says:

    Las obras no fueron compradas por la Generalitat, fueron “recolectadas” por el obispado de Lleida a finales del S. XIX, cuando no existían ni la Generalitat ni el obispado de Barbastro, por lo que difícilmente M. Iglesias ha podido decir “les obres van ser roabades per la “Generalidad Catalana!”, es simplemente absurdo, como todo el post, dicho sea de paso y sin ánimo de ofender.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: