Laboratori Godó: Buit tv (8tv)

20 Juny 2008

Fa dies que en volia parlar…

Avui ens trobem en una període de canvis en el món del mass mèdia... Si bé és cert que cada cop pren més importància Internet com a gran mitjà de comunicació, ningú pot negar l’encara notable poder de la televisió. I una nació sense estat necessita uns bons canals de televisió que tinguin com a punt de referència el país i com a llengua la pròpia del país també.

Amb el canvi tecnològic que està vivint la televisió, amb el sistema digital terrestre que comportarà una multiplicació de canals, trobem que el català es troba en una inferioritat numèrica.

Per aquest motiu l’any 2001 la Generalitat va convocar un concurs públic per tal de millorar la situació: s’atorgàven 4 canals d’àmbit nacional per emetre per TDT a tot el país. Es va presentar diverses propostes, entre elles el Grup Flaix de Miquel Calçada. No obstant el Govern (CiU) va optar per donar la llicència a Emissions Digitals de Catalunya, SA (amb el grup Godó com a accionista majoritari).

Certament en un principi aquest projecte donava oxigen el món audiovisual català. Complia amb escreix les clàusules que el Govern va fixar per atorgar la concessió. Alguns dels punts que contemplava el projecte eren:

  • La presència del català en tota la seva programació: 100% del contingut en català.
  • Es comprometia a donar un fort impuls a la indústria audiovisual catalana, mitjançant la producció pròpia.
  • Van assegurar que crearien 4 canals: un generalista –CityTV-, un de dibuixos animats –Parc-, un d’estils de vida i tendències –Vida- i finalment un musical –Flaix-.
  • EDC es comprometia a promocionar la cultura i la llengua catalana en tot el seu contingut. Per tant havia de ser una televisió amb una visió catalano-cèntrica i tenia com un dels objectius “fer programes socials i educatius per refeltir la realitat del país”
  • Es comprometia a desenvolupar una gran plataforma de serveis interactius amb tecnologia MHP.

Des de l’any 2001 han passat 7 anys… EDC ha creat una espècie de banc de proves… primer van canviar el nom del seu canal generalista: City Tv va passar a dir-se Td8 i un mes més tard li van posar 8tv perquè sonava millor… Un producte que no té clar ni el nom diu molt poc en relació al seu màrqueting no? Però el laboratori no s’acaba aquí! Si bé no s’han engegat els canals Flaix, Parc i Vida, EDC ha optat per posar uns canals gravats (EDC2, EDC3 i 105TV) que funcionen per una pista de reproducció i cada “x” hores es torna a veure el mateix… De fet fins i tot es pot veure l’opció “reading” o “searching” entre un programa i un altre.

Un altre fet que ha impulsat EDC és el seu compromís nul amb la llengua catalana. De fet a 8tv només hi ha un 40% de programació en català (si és que arriba) i això caldria afegir-hi el bilingüisme en els programes inclosos dins del 40% (ARUCITYS, R8…).

Una altra característica que impulsa 8tv és l’experimentació amb els programes de producció pròpia: de fet quan un programa no funciona surt de la graella enarca que sigui el seu segon dia. En tenim nombroses mostres: la recent Via Làctia, X-tra, Amics coneguts i saludats…

Seguint la línia de la cadena trobem Notícies 8. Fa més d’un any que es van estrenar (fins llavors 8tv era un canal sense notícies…). Quan es van estrenar estaven relativament bé… Van prometre un informatiu al migdia… Ara cada cop sembla més un informatiu de baix cost, res a envejar per part de Televisió de Badalona!

El més indignant però és que quan treuen un programa posen un serial sud-americà, que sembla ser que dóna audiència a Catalunya. I no és precisament una sèrie doblada al català! Són sèries com Acorralda, Walker Texas Ranger, Kim casi perfecta…

El més sorprenent del cas és que malgrat ser un incompliment flagrant ni el CAC ni el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació hi fan res, no volen intervenir… I és que posar-se amb el grup Godó fa por o respecte per la seva enorme capacitat d’influència! Malgrat es puguin emprendre accions legals, o, fins i tot, retirar la llicència a EDC,s’ha optat pel silenci. Mentre tant el català queda aixafat pel castellà a la TDT.

Avui tenim una TV3 en hores baixes i un sector privat d’abast nacional d’aquest tipus… això si tenim 38 canals estrangers espanyols que dia rere dia es mengen més part del pastís!

Anuncis

2 Responses to “Laboratori Godó: Buit tv (8tv)”


  1. […] -el canal Godó generalista- ocuparia el primer canal del múltiplex, amb una programació indecent que no compleix en cap cas el contracte signat amb el Govern. -BarçaTV: aquest canal “esportiu ocuparia el segon canal del múltiplex. -105tv: aquest canal […]

  2. Alex Molina Says:

    A mi m’és ben igual, 8tv, la única cosa que vull és que torni d’una vegada Flaix TV… Un canal jove, amb música, entreteniment… No he vist res semblant des d’aleshores, quina llàstima…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: