3r viatge al Regne d’Espanya

13 Juny 2008

Avui arribo de Saragossa: he estat per tercer cop a Espanya, i per segon cop a la capital aragonesa.

Vaig arribar dimecres a la tarda. El primer que vaig veure arribant a l’estació de Saragossa-Delícies va ser una nova unitat de tren Civia en destinació Casetas. I és que el dimecres era el primer dia de Rodalies Saragossa. Hi viatjaven sinó em vaig descomptar unes deu persones, i això a una teòrica hora punta de la tarda… D’acord en que era el primer dia de funcionament, però les previsions no són pas massa optimistes: en tot un any es preveu que l’utilitzin entre 210.000 i 200.000 persones –menys de les que passen diàriament pel corredor del Garraf!- I jo hem pregunto: és necessari malgastar diners públics en fer una infraestructura d’aquestes característiques que podríem considerar inútil per la ciutat. No seria millor millorar la xarxa de busos (que per cert va bastant malament) o construir una sistema de tren-tram que uneixi els nuclis més densos? En fi, una mostra de política de cafè per a tothom, amb la particularitat que és un capritx (com tants d’altres) pagat en part pels catalans!

També vaig poder observar un altre fet: l’interès dels mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals amb el tema de l’Expoagua… Vaig recórrer el perímetre de la Expo i va veure una unitat mòbil de TV3, un stand de producció (no sé pas com es diu tècnicament) -també de TV3- i una unitat mòbil de Catalunya Ràdio. No estic ara criticant la seva presència en aquest esdeveniment internacional dels mitjans públics catalans, però considero que igual que arriben a Saragossa podrien arribar a Perpinyà (amb més motiu, ja que és la Catalunya Nord) o a les estacions de Rodalies per tal d’informar dels problemes diaris. Però, es clar, aquí es va els llocs d’on els socialistes no en puguin sortir embrutats!

M’ha sorprès la gran presència de catalans: des de la parada d’autobús fins l’oficina de turisme, passant per treballadors de l’Expo. Em va fer molta il·lusió poder parlar la meva llengua a l’Oficina de Turisme de la Plaça del Pilar amb una noia que era de Barcelona però estudiava Dret a la Universitat de Sant Jordi.

Pel que fa als “manyos” hi havia una mica de tot. De fet he estat fent un mini-curset per tal de treballar a l’Expo… i allà he conegut gent. M’han comentat per exemple que a Sitges el castellà no es parla mentre que a Barcelona està en vies d’extinció! També m’han dit que a Catalunya no donàvem les mateixes oportunitats a tothom perquè ells, com a espanyols, no poden entrar com a funcionaris a la Generalitat sense el nivell C de català. No obstant també he de dir que alguns vénen a passar l’estiu a la Costa Daurada i senten una gran admiració per Catalunya. De fet he conegut gent que parla català amb els catalans perquè han estudiat a la UAB… Per cert no us preocupeu d’estudiar història, que mai entendreu el tema de la Corona Aragonesa (per nosaltres Confederació…). Tampoc parleu de l’aigua perquè, sembla ser, que no tenim capacitat per entendre com l’hem de gestionar (gràcies tripartit per la imatge que estens dels catalans i especialment tu Baltasar!).

Bé ha estat una experiència… si més no curiosa. A l’estiu espero poder fer d’ambaixador de Catalunya i atendre amb molt de gust –i en català- a tots els catalans que passin per l’Expo.

Estic a l’AVE, a l’alçada de Vilafranca del Penedès! Una mostra del ferrocarril elitista espanyol que dissuadeix a les masses populars la seva utilització malgrat que tant la infraestructura com el material mòbil hagi estat pagat amb diners públics… Paral·lel a la LAV passa la línia R4 de Rodalies que avui, segons he llegit a l’Avui, ha patit retards considerables per dues incidències a la xarxa. He de dir que el meu AVE però arribarà una mitja hora abans… Així va Catalunya… trist!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: