Propera estació: independència

1 Juny 2008

Molts polítics –com ara el senyor Josep Antoni Duran i Lleida- mostren una rotunda disconformitat per celebrar un referèndum per a l’autodeterminació o la independència de Catalunya. El motiu principal que al·leguen que no hi hauria suficient suport social i només crearia friccions a la societat catalana.
Doncs bé, un estudi rigorós de l’equip de treball “indenti.cat” de la UOC desmunta completament aquest argument. En l’estudi anomenat “Llengua i identitat” s’intenta fer un paral·lelisme entre la llengua habitual d’una persona i el seu posicionament envers certes opinions polítiques. Aquest estudi ha de reflectir més o menys la realitat del país, puix que es basa en una mostra representativa de la societat catalana.

Des d’aquí poden accedir en l’estudi complet.

Segons l’estudi de la UOC el suport social de la independència entre tota la població amb dret a vot seria del 36% del cens. Per contra, només hi votarien en contra un 22% del cens electoral. La resta o bé s’abstindria o bé no ho té clar en aquest moment.

La participació seria del 59% del cens electoral. En aquest 59% de participació els vots a favor serien el 62%, mentre n’hi hauria 37% en contra i dipositarien paperetes en blanc un 1% dels votants.

Aquest estudi també trenca una mica tòpics. De fet el 25% dels immigrants espanyols hi votaria a favor mentre que no tots els que se senten catalans o més catalans que espanyols hi votarien a favor.

Amb aquest estudi –malgrat que crec que és una mica optimista- demostra que la independència no és una cosa tan estrambòtica ni tabú com alguns insinuen. La societat catalana avui ja és prou madura per decidir el seu futur, per tallar amb els mals rotllos, per gestionar els seus diners, per tenir el nivell de vida que es mereix…
Amb aquests estudis científics es desmunten teories com ara la del senyor Francisco Caja, professor titular de Filosofia i Ètica de la UB. Aquest brillant professor no és aigua clara: ha creat una associació en defensa del castellà a Catalunya –com si no estigués prou defensat!- i a més segons he trobat ha agredit a una professora… Aquí teniu el fragment:

Doncs aquest senyor va participar en un programa de debat de Canal Català (que per cert aquest canal té de català el que jo tinc d’espanyol…!) anomenat “l’Enfant Terrible”. La seva intervenció estel·lar en contra de la independència va venir a dir una cosa així:

La libertad es muy bonita. Por esto ya tenemos suficiente con una España libre e independiente donde podemos vivir en paz y armonía si los nazis de los catalanes nos dejan.

Això si, aquest home, que em sorprèn que pugui ser professor titular d’una universitat catalana, no va parar de fer la víctima dient que necessita guarda-espatlles per anar per la UB, que els alumnes l’agaredeixen, que no pot agafar el bus… Sincerament anant amb aquestes opinions sense argumentar nazistes no s’arriba enlloc.

Per la independència cal fer pedagogia. La majoria de gent intel·ligent dubto que es passi a la posició d’aquest espanyol afincat a Catalunya per renegar de la Nació que l’acull. Cal saber explicar a la gent que les seves condicions de vida, i el seu entorn millorarà alhora que també milloraran els nostres drets com a nació i assegurarem, la supervivència de la nostra llengua!

I això ho hem de fer units, perquè dia rere dia pugui més gent al tren de l’independència i es quedin fora aquesta gent que dia rere dia crea odi i problemes al nostre país.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: