Finalment, el Facebook en català!

31 Mai 2008

http://ca.facebook.com/index.php

Acabo d’obrir el Facebook i com ja va faig habitualmant vaig primer cap a la pàgina de traduccions: el gran repte personal i col·lectiu per la nostra llengua!

Avui però veig que ha canviat! Posa que la verisió en català ja s’ha completat! Malauradamnat jo només m’he quedat a la posció 52 del rànquing de traductors, però està clar que he posat el meu grant de sorra en la traducció del anglès al català, igaul que moltísssimes altres persones que no conec… També s’ha de dir que n’hi han hagut d’altres que s’han apuntat a la traducció mentre els altres anavem traduint (la traducció és no bé no excloent, no?).

El fet és però que avui, quan encara el Facebook no és gaire popular als Països Catalans, nosaltres, els traductors de Facebook al català hem estat capaços d’anticipar-nos a la futura demanada per part dels catalanoparlants que voldran tenir el Facebook amb la nostra llengua. Sinó haguéssim aconseguit la traducció bona part d’aquests s’hauríen passat a l’espanyol!

Sobre la traducció:

  • Considero molt positiu que l’empresa hagi faacilitat un programa fàcil i útil peruè els propis parlants traduíssim Facebook a les nostres llengues.
  • Malauradamnt, no es poden tarduir les aplicacions. Per sort les apliacions són en anglès, i tampoc es tradueixen al castellà!
  • Seguirem necessitant la col·laboració de tots els traductors i usuaris de la versió, puix que les noves parules, frases i condicions que el Facebook en verisó anglesa vagi insertant, també caldrà incorporar en la verisó amb la nostra llengua! sinó quedarà obsoleta!

Crec que altres empreses que mostren voluntat nul·la per la nostra llengua podrien oferir també instruments de traducció als usuaris (amb un cost relativamnat baix per l’empresa) per tal que la traducció a la nostra llengua fos possible.

Per últim remarcar que aquest fet suposa una prova evident que el catlà és una llengua en bona salut a la xarxa. I no és l’únic exemple: cal veure la Wikipèdia, el punt cat…

Som la vuitantena llengua al món però a la xaraxa superem la presència de pàgines web per parlants a llengües com ara l’espanyol.

Cal seguir treballant en iniciatives com aquetes i fent cliks per la nostra llengua!

Per cert som la 11 llengua que entra al Facebook com a oficial, i a la llista sortim els primers (perquè comença per “c”)

Anuncis

One Response to “Finalment, el Facebook en català!”


  1. […] pregunta és, quina necessitat tenen de dirigir als lectors del bloc cap al Facebook en espanyol (si a més la versió en català és totalment “normal”)? No els demano que dirigeixin els seus lectors cap al Facebook.cat, que diuen que està en […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: