15 anys perduts: català 1 – 149 castellà

28 Mai 2008

Tal i com denuncia la Plataforma per la Llengua [http://www.plataforma-llengua.cat/noticies/noticia.php?id=534] el català ha perdut el tren en l’etiquetatge. I el que és més greu l’ha perdut durant quinze anys!

Fou l’any 11993 en que l’Estatut del Consumidor reconeixia el dret del consumidor català a rebre l’etiquetatge de productes en català, però es preveia el desenvolupament d’un  Regalament posterior per tal de fer efectiva aquesta justa obligació.

Ara quinze anys després, el govern de la Generalitat –que és qui té les competències- no ha desenvolupat cap normativa. En aquest context es dóna la paradoxalitat que la legislació derivada del govern espanyol en pro de l’etiquetatge obligatori en castellà ha  anat amb augment.

Avui la situació en relació a l’etiquetatge és la següent:

  • Només una llei obliga a l’etiquetatge en català (en referència els  productes  en denominació d’origen) sens prejudici que també es puguin etiquetar en altres llengúes.
  • Hi ha 149 lleis que OBLIGUEN a l’etiquetatge en castellà de productes tant indispensables com els medicaments o els aliemnts. Responsable: a la normativa desenvolupada pel govern espanyol pro-etiquetatge en castellà.

I de pensar que aquestes imposicions d’etiquetatge obligatòri només en castellà vénen dels que es fan dir pluriculturals i bilingües….

El català està  a la cua en l’etiquetatge. De fet malgrat ser la vuitena llengua de la UE, empreses com Coca-Cola, Danone i moltes altres segueixen sense etiquetar en català (malgrat etiquetar a diversos països europeus amb llengües no oficials del territori… !). Potser tenen por en etiquetar en català aquestes empreses multinacionals? No havíem quedat en que l’Espanya de ZP era tan hipermegatolerant?

En fi, ja va sent hora que la Generalitat es posi les piles… sinó ho fem nosaltres qui ho farà?

Tal i com dirien els del PSOE: Generalitat de Catalunya, Som-hi!  (a part de totes les tonteries falses de suposada política social i d’infraestructures que “diuen” que fan, peruè no diuen Som-hi llengua?

Consulteu l’informe en aquest enllaç.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: