Immersió en castellà a la Pompeu? No gràcies!

24 Mai 2008

Començo de nou la meva etapa blocaire, en aquest cas amb Worldpress que m’heu dit que va millor… no Jordi?

Després d’abandonar el meu bloc dedicat exclusivament infraestructures, en aquesta nova etapa que enceto voldria tractar temes d’interès més general… Sovint les infraestructures són d’interès general (quan TV3 en parla… que és qui marca l’agenda del que li agrada i el que no li agrada o li va be al PSOE). No obstant el país avui també té d’altres preocupacions com ara la política en general, el finançament i, com no, la política lingüística!

És precisament d’aquest tema que vull començar parlant.

En matèria de política lingüística a Catalunya s’han fet molts disbarats… de fet des de que el PSOE controla el Departament d’Educació no han parat de marcar gols al català a l’escola: la tercera hora de castellà, la immersió en anglès d’algunes assignatures en detriment del català… i això en un context en que el català a les escoles de l’àrea metropolitana està per terra malgrat haver-hi immersió lingüística.

En marc de la Comisssó de Política Lingüística de la Universitat Pompeu Fabra de la qual formo part es va plantejar la possibilitat per algun dels seus membres de crear assignatures en les quals els estudiants no poguéssim parlar ni exposar els treballs en català, vulnerant-se així el principi de seguretat lingüística i de multilingüisme que la universitat promou. Els motiu: que estudiants d’intercanvi nord-americans que vénen a la UPF a estudiar sis mesos no volen acceptar que els estudiants del país parlem una llengua que ells desconeixen obviant que és la pròpia de Catalunya….

Ens hem de plantejar cap a quin model d’universitat volem anar. Volem un model de “guetos” basat amb la segregació lingüística? O volem un model en que tres llengües convisquin harmònicament amb un predomini del català -en tant que llengua pròpia- i l’anglès -en tant que llengua de treball i d’investigació-?

Espero que el model lingüístic del tripartit a les Universitats no vagi cap aquesta direcció. Així espero que el Comissionat d’Universitats, amb la senyora Blanca Palmada al capdavant, doni un impuls definitiu al català a totes les Universitats del país. Una política d’incentius i de promoció del català a l’educació superior portarà al català al lloc que es mereix.

I quan parlem d’internacionalització, internacionalitzem-nos en anglès i no en castellà com la fan moltes universitats del país (UAB..). Així va el món!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: